Loading Events

De opening van de tentoonstelling vindt plaats tijdens de opening van het nieuwe galerieseizoen georganiseerd door GalleryViewer. Galeries in Amsterdam openen hun deuren van vrijdag t/m zondag
Aangepaste openingstijden Opening Galerie Seizoen

Vrijdag 3 sept., 17.00 – 21.00
Zaterdag 4 sept., 11.00 – 18.00
zondag 5 sept., 11.00 – 18.00

Het BOOK OF PLANTS van Anne Geene is een lofrede op planten in al hun verschijningsvormen. Met dit herbagrafisch werk bouwt Geene verder aan een oeuvre dat een uitdrukking is van de opmerkelijke schoonheid van het onopvallende. Haar zoektocht naar exemplaren met verschillende soorten formaties en vervormingen geeft het BOEK der PLANTEN een teratologische dimensie.

In het werk van Anne Geene staat de foto zelf zelden centraal. Uit hun context gehaald zijn de foto’s vaak niet meer dan een registratie van een onopvallend feit. Geene’s kunst gaat over verzamelen, over het beeld in relatie tot andere beelden en het vermogen om nieuwe beelden te creëren door ze samen te voegen en te rangschikken.

Het BOEK der PLANTEN neemt je mee op expeditie door de microkosmos van blad, knop en bloem naar tak, stengel en stam, vallend in die macrokosmos van gras, kruid, struik, struik en boom. Een wereld met een onmetelijke variatie in kleur, vorm en maat. Met in de hoofdrol een superieure levensvorm, een ‘organische machine’ die ons in stilte begeleidt.

In september 2021 opent Museum Kröller-Müller haar solotentoonstelling Accumulation of Things. Voor deze tentoonstelling wierp ze een blik op de verzamelmethode van Helene Kröller-Müller, de oprichtster van het museum. Het centrale thema is de menselijke drang om te verzamelen en Geene onderzoekt begrippen als bezit, volledigheid, selectie en verlangen.

Anne Geene (Breda, 1983) verzamelt, telt, meet en fotografeert de natuur. Ze studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, aan Sint Joost in Breda en aan de Universiteit van Leiden. Geene’s afstudeerproject ‘No 235 / Encyclopaedia of an Allotment’ werd door NRC verkozen tot beste fotoboek van 2010 en het project werd aangekocht door het Nederlands Fotomuseum. In 2014 won ze de Unseen Talent Award en werd haar werk geselecteerd voor verschillende nationale en internationale tentoonstellingen en collecties. Met ‘Ornithology’ – een quasi-wetenschappelijk werk over vogels, dat ze samen met Arjan de Nooy maakte – won ze de internationale prijs voor beste boek van 2017 (Goldene Letter, buchmesse Leipzig). 2018 stond voor Geene in het teken van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (zowel jury- als publieksprijzen) en een presentatie in het Stedelijk Museum Schiedam. De serie Museum of the Plant is deels aangekocht door het Rijksmuseum Amsterdam.

Het werk van Anne Geene maakt deel uit van collecties als Rijksmuseum, Het Nederlands Fotomuseum, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Museum Van Bommel Van Dam, Van Gogh Huis, ING, LUMC en diverse particuliere collecties.

Opening tentoonstelling 4 sept., 15 – 19 uur
Boekpresentatie 11 sept., 15 – 19 uur