Loading Events
  • This event has passed.

In Dark Moon belicht Ahmet Polat het leven van Afro-Turken die over werden gebracht om te werken op de open velden van Izmir in West-Turkije. Hier werden de tot slaaf gemaakten vaak ingezet voor de landbouw gedurende de 19e eeuw. Voor vele Turken is dit onderdeel van hun historie echter nog onbekend.

Over de tentoonstelling
Ahmet Polat heeft veel met de gemeenschap gewerkt, met als doel het vertalen en zichtbaar maken van hun persoonlijke geschiedenis richting zowel het Turkse als internationale publiek. Dit door onder andere archief onderzoek, pop-up fotografie studio’s en tentoonstellingen. Het project Dark Moon is daarmee een levende bijdrage, en tegelijk een uitnodiging om opnieuw te reflecteren op de gelaagde Turkse geschiedenis.

De werken die te zien zijn gedurende deze editie van Galerie Mercatorplein zijn geselecteerd door een team jonge curatoren uit Amsterdam-West. Samen met Foam en Polat werkten Dilara Uysal, Yasemin Demir Özcan, Jale Stravers, Tom Allsop, Shanna de Ruiter, Arzu Yıldız, Khadija Baarre, Mohamed Badaou and Mary Montesdeoca gezamelijk toe naar deze tentoonstelling, die het resultaat is geworden van hun duik in het archief van Dark Moon. Benieuwd naar hun verhalen? Beluister de curatoren via de te scannen QR-code in de tentoonstelling.

Duik tijdens het tweedaags festival Dark Moon op 10 en 11 juni dieper in de tentoonstelling Dark Moon: Tales of the Afro-Turkish Diaspora van Ahmet Polat. Door middel van een reeks inspirerende activiteiten komen we meer te weten over de Afro-Turkse diaspora en het veelzijdige erfgoed van Turkije.

Op 10 juni verkennen we de grenzen van communicatie via de collectieve praktijk van het drinken en lezen van Turkse koffie. Op 11 juni organiseren we een optreden, lezing en collectieve wandeling naar Galerie Mercatorplein.

Galerie Mercatorplein
Foam is al jaren actief in Amsterdam-West, en presenteert elk jaar een tentoonstelling in de openbare ruimte op Mercatorplein. Foam hoopt hiermee bij te dragen aan het doel van het stadsdeel om Mercatorplein tot een levendige hub te maken binnen de Baarsjes door de schoonheid en de gelaagdheid van fotografie te delen.

Onderdeel van Kısmet
Dark Moon is onderdeel van Kısmet, een meerjarig project georganiseerd door Studio Polat en Foam met een focus op Turkse beeldtaal en beeldcultuur middels onderzoek, lokale initiatieven en tentoonstellingen. Het doel van Kısmet is om te visualiseren hoe het is om Turks te zijn, en daarbij om te tonen hoe jonge Nederlands-Turkse beeldmakers en dezelfde generatie in Turkije de wereld rond hen vormgeven. Vertrekkend vanuit het idee van een gedeelde geschiedenis onderzoekt Kısmet de rijke en complexe perspectieven van deze opkomende talenten.

Share This Story, Choose Your Platform!