Loading Events
  • This event has passed.

In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Het MAI heeft bijzonder materiaal van de oorlog en de bevrijding. Deze collecties vormen tezamen een uniek document van Nederland tijdens en vlak na de oorlog.

Particam Pictures en de Ondergedoken Camera

De Ondergedoken Camera (1943 -1945) bestond uit een groep Nederlandse fotografen die verzetswerk verrichtte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het betrof hier zowel professionele fotografen als amateurs. Het doel was om hun capaciteiten in te zetten om de bezetting door de Duitsers te documenteren. Leden van deze groep waren oa. de MAI fotografen Ad Windig en Carel Blazer.

Het naoorlogse Nederland, vooral de wederopbouw maar ook het culture leven werd gedocumenteerd door Particam. Dit fotobureau, Partizanen Camera, werd in 1945 opgericht door Maria Austria, Henk Jonker, Aart Klein en Wim Zilver Rupe.

Het werk van de fotografen van De Ondergedoken Camera en Particam Pictures vormde de basis voor het latere Maria Austria Instituut, waar ook het werk van andere fotografen bij kwam die in en na de oorlog actief waren. Fotografen zoals Eva Besnyö, Sem Presser en Frits Lemaire.

 

Bekijk de hele selectie via deze link

Vanwege de overheidsmaatregelen ivm het coronavirus zijn alle geplande evenementen en tentoonstellingen in het kader van 75 jaar vrijheid waar ook het MAI aan deelneemt, verschoven naar mei 2021.
In de mei editie van Focus Magazine zal werk van Sem Presser dat hij maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog worden uitgelicht.

Presser zat als Joodse fotojournalist tijdens de Duitse bezetting in Arnhem ondergedoken. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 fotografeerde Presser de Britse parachutisten die in de binnenstad van Arnhem vochten.

Vanaf 28 april 2020 verkrijgbaar in de kiosk.

Share This Story, Choose Your Platform!