Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Via (beeld)verhalen op zoek naar standpunten en verhalen ten aanzien van de vraag wie de macht heeft.

Hoe halen bedrijven macht uit jouw data? Wie bepaalt er hoe je je mag gedragen in de openbare ruimte? Wat betekenen landsgrenzen in een tijd waarin iedereen met elkaar verbonden is? Kom naar Who’s in Control? bij FOTODOK en vorm je eigen standpunt over deze en andere vragen.

In deze nieuwe tentoonstelling presenteert FOTODOK het werk van (inter)nationale makers die ons met hun vernieuwende blik laten kijken naar onzichtbare machtsstructuren, en tegelijkertijd hun eigen rol in het maatschappelijk debat bevragen. Welke rol is er weggelegd voor beeldmakers bij het doorgronden van een complex en onzichtbaar fenomeen als macht?

Met werk van: Donald Webber (CA), Eline Benjaminsen (NO), Guy Martin (UK), Jos Jansen (NL), Carlos Spottorno (ES) & Guillermo Abril (ES), Esther Hovers (NL) en Felipe von Dobschütz-da Silva (BR) & Pim Boreel (NL).

Wie het nieuws enigszins volgt weet: polarisatie en angst voor het onbekende domineren het maatschappelijk debat. We gaan niet meer in gesprek met de ander en in dit post-truth tijdperk lijken meningen en politieke overtuigingen belangrijker dan feiten. Dit verlies aan vertrouwen in elkaar en de wereld zijn de ideale voedingsbodem voor populistische en nationalistische sentimenten. We zien het overal om ons heen gebeuren van Hongarije en Italië, tot de Verenigde Staten en Turkije.

En er is meer aan de hand. Ons leven wordt steeds meer gestuurd door krachten waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, omdat we ze niet kunnen zien of omdat ze niet tastbaar zijn. Zoals de algoritmen die ons online én offline leven op allerlei manieren sturen, zonder dat we precies weten hoe. En wie kan zich een voorstelling maken bij flash trading, waar in enkele seconden miljarden worden verdiend?

Temidden van al deze maatschappelijke veranderingen dringt zich een vraag op: who’s in control?

De tentoonstelling is te zien van 23 november 2018 tot en met 24 februari 2019, en is te bezoeken van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 uur en 17:00 uur.

In aanvulling op de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering voor dialoog en verdieping, waaronder de FOTODOK Book Club en onze succesvolle eet-en-lezingen reeks TAFERELEN. Daarnaast verzorgen we uiteraard weer wekelijkse rondleidingen en rondleidingen op aanvraag. Houd onze website en social media in de gaten voor het complete programma gedurende de tentoonstelling.

Opening: vrijdag 23 november om 17:30 uur, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.