Loading Events
This event has passed.

Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstellingWelkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde.

Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt. De tentoonstelling is onderdeel van een meerstemmig fotografieproject, geproduceerd door documentaireplatform Paradox.

“Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.”

Welkom Today begint met een e-mail van Lebohang Tlali aan Ad van Denderen. Tlali groeide op in het township Thabong, nabij Welkom, en ontdekte het boek Welkom in Suid-Afrika toen hij in Kaapstad studeerde. Voor het eerst zag Tlali hoe de witte gemeenschap had geleefd tijdens de apartheid. Tegelijkertijd gaven de foto’s uit Thabong hem een gevoel van herkenning. In zijn e-mail aan Van Denderen schreef Tlali: ‘Deze foto’s zijn genomen in een cruciale periode in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Ik was destijds nog maar twaalf, en er heerste veel onzekerheid. Ik word steeds opnieuw geraakt door uw boek, dat op een of andere manier ook veelzeggend is voor de huidige realiteit van Welkom en Zuid-Afrika’. Het bleek de start van een bijzondere samenwerking tussen Tlali en Van Denderen.

In Welkom Today wordt de journalistieke blik van Welkom in Suid-Afrika (1991) afgezet tegen een veelheid aan perspectieven, van de officiële geschiedenis uit de kranten tot de intieme vertellingen uit familiealbums.

Welkom Today is gebaseerd op de gedachte dat elke vorm van fotografie een ander verhaal kan vertellen. De oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali worden zij aan zij getoond met archiefbeelden en foto’s gemaakt door scholieren uit Welkom en Thabong.

De tentoonstelling combineert fotografie, video en tekst op een kritische en verrassende wijze. De acht familieverhalen uit het boek, verteld vanuit het perspectief van de jongere (born-free) generatie, geven een bijzondere kijk op de roerige geschiedenis van Zuid-Afrika. Behalve deze blik op het verleden kijkt de tentoonstelling ook vooruit: een van de video-installaties toont het groeiende fotoarchief van de scholieren, die elkaar nog altijd weten te vinden in een WhatsApp-groep. Welkom Today gaat om verschillende manieren van kijken, het bijstellen van je blik en streeft ernaar gescheiden werelden iets dichterbij elkaar te brengen.

OVER AD VAN DENDEREN
Ad van Denderen is één van de belangrijkste Nederlandse fotografen in de collectie van het Stedelijk. Sinds de jaren 80 heeft het museum foto’s verworven uit talloze series, waaronder Welkom in Suid-Afrika. Van Denderens zelfkritische positie staat voor een belangrijke ontwikkeling in de hedendaagse documentaire fotografie.

OVER LEBOHANG TLALI
Lebohang Tlali is actief als fotograaf, docent, projectleider en curator in Zuid-Afrika en Europa. Hij studeerde aan de Michaelis School of Fine Art in Kaapstad en Kaospilot in Bern en werkte voor diverse culturele organisaties zoals Cape Africa Platform, Stevenson Gallery en de 10e Berlijn Biënnale. In afgelopen jaren is hij zich steeds meer gaan richten op educatie en inclusieve kunstprojecten.
PUBLICATIE WELKOM TODAY
De publicatie Welkom Today. Terug naar Zuid-Afrika combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt. Auteurs: Ad van Denderen, Lebohang Tlali, Margalith Kleijwegt. Vormgeving: Jeremy Jansen. 304 pagina’s, Nederlandse editie, uitgegeven door Paradox en Atlas Contact ISBN 9789045038179. Engelse editie, uitgeven door Paradox en Kehrer Verlag, ISBN 978-3-86828-926-8. Prijs: € 39,50. Verkrijgbaar in de museumwinkel.

CO-PRODUCTIE PARADOX & STEDELIJK MUSEUM

Welkom Today is een Paradox productie in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en wordt samengesteld door curatoren Anne Ruygt en Bas Vroege in nauwe samenwerking met de fotografen. Met het CBK Zuidoost wordt samengewerkt aan een manifestatie in de Bijlmer en een lesprogramma op Amsterdamse middelbare scholen rond het thema gescheiden werelden.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]