Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Songs of the Walés is het resultaat van diverse verblijven van Patrick Willocq in het noorden van de Democratische Republiek Congo, in een Afrika waar hij een deel van zijn jeugd en adolescentie heeft doorgebracht.

In de wouden van de equatoriale regio leven de Ekondas en de Ntombas, twee subgroepen van het Mongo volk, dat zelf deel uitmaakt van de Bantou of Pygmee bevolkingsgroep. Zij beoefenen het Walé, de “zogende moeder”, ritueel, oorspronkelijke viering van het moederschap. Zodra de jonge moeder bevallen is van haar eerste kind wordt zij bij haar ouders ondergebracht in een semi isolement teneinde de pasgeborene, meisje of jongen, erfgenaam van heel een clan, te beschermen. Het zal haar verboden worden op het veld te werken, om het even welke fysieke oefening te verrichten, of zelfs alleen te gaan wandelen, terwijl elk seksueel contact verboden is. Alle aandacht en de zorgen zullen zowel op het kind als op de moeder toegespitst worden. Deze wordt geholpen door de Basomis, haar dienaressen en bewaaksters. Haar elegantie en haar flatteuze rondingen maken de fierheid van de clan uit. Het respect voor die verbodsbepalingen en voor een lotsbestemming die beslist werden door haar echtgenoot en haar vader, bezorgt haar in de ogen van de clan de facto een statuut van patriarch. De Walé zal bovendien het gelaat en de boezem bedekken met rood poeder, om zich zowel tegen ziektes als tegen slechte geesten of mannen te beschermen. Tijdens deze periode van afzondering die soms tot vijf jaren kan duren, zal de Walé ertoe gebracht worden een gecodificeerd schouwspel te bieden, door middel van zang en dans uitdrukking te geven aan haar verlangens, haar dromen, maar ook aan haar ervaring als kluizenaarster. Terwijl zij op de eerste plaats tracht de andere Walés van haar superioriteit te overtuigen door er niet voor te aarzelen hen in diskrediet te brengen. Na afloop van een ceremonie van drie uur zal zij in de lucht zweven en zo het einde van haar afzondering bezegelen, mits haar echtgenoot de kosten van het schouwspel en van de afzondering van de jonge moeder, meer bepaald de vergoeding van de entourage, heeft kunnen vereffenen.

Het is hier dat Patrick Willocq tussenkomt om een orale traditie in beeld te brengen : door de vertaling die een etnomusicoloog hem van het verhaal van de Walé zal maken. En in overeenstemming met deze stelt Willocq een echt fotografisch tableau samen, een visuele retranscriptie van een van de meest markante fragmenten van de ritus die zij beleefd heeft. Na de constructie door de gemeenschap van een echt decor van matten, gebladerte en bamboe, plantaardige en veelkleurige trompe-l’oeil, wordt elke Walé de ordenende factor van zijn fotografie en, met haar entourage, de acteurs ervan. Er zal sprake zijn van het verlangen naar vliegtuigen of boten, van wispelturige en berouwvolle mannen, van kwaadaardige en verleidelijke vrouwen die men opgehangen aan de takken gedroomd heeft. Er zal ook sprake zijn van die Blanke, aan het stuur van zijn jeep, die hen komt fotograferen en die een goede echtgenoot had kunnen zijn. Maar het zet vooral aan tot het zien en het vereeuwigen van een ritueel, dat tot dan niet vastgelegd werd, en op de eerste plaats van hen die het samengesteld hebben, terwijl zij offeren zonder ooit te stelen vermits Willocq “de koffer” zal vervolledigen die de schuld van de echtgenoot zal delgen.
De tentoonstelling Songs of the Walés is een visuele en sonore onderdompeling in het universum van de Walés. Zij is niet enkel samengesteld uit fotografische tableaus, portretten, wall papers, installaties, beelden van de making of, een documentaire film, maar wordt ook kracht bijgezet door gezangen van de Walés.

Biografie

Patrick Willocq, als fotograaf autodidact, werd in 1969 geboren in Straatsburg. Het grootste deel van zijn leven heeft hij in het buitenland doorgebracht, waarvan 23 jaar in Azië en 7 jaar in de Democratische Republiek Congo.

Tentoonstelling geproduceerd in samenwerking met Project 2.0/Gallery In het kader van EXTRA met de steun van het Institut Français et du Service de Coopération et d’Action Culturelle de l’Ambassade van Frankrijk in Belgîe.