Laden Evenementen

Hangar presenteert een overzicht van de 25-jarige artistieke carrière van Ruud van Empel, aan de hand van zijn mooiste en meest aangrijpende beelden. De tentoonstelling brengt op museale schaal 90 karakteristieke werken van deze pionier van de digitale compositie. Nooit eerder werd een tentoonstelling van deze omvang aan de kunstenaar gewijd. De rijke loopbaan van Ruud van Empel is drie maanden lang te (her)ontdekken op een oppervlakte van 1000 m² bij hangar.

De tentoonstelling is opgebouwd uit 15 grote fotoreeksen met diverse thema’s. De bezoeker maakt een tijdreis: de tentoonstelling begint met zijn meest recente werken en laat zien welke weg hij heeft afgelegd sinds zijn vroegste creaties. De retrospectieve toont het publiek de evolutie in Ruud van Empels werk in relatie tot de evolutie van opvattingen en technologieën (van manuele collages tot digitale composities). De kunstenaar zet onze perceptie van de realiteit en de tijd op de helling.

Zijn portretten en landschappen zijn realistisch, maar tegelijk ontegensprekelijk utopisch. “Als digitaal schilder is Ruud van Empel in de loop van zijn carrière overgestapt van zwart-wit naar kleur, van inventaris en documentatie naar portretten. Vandaag belandt hij bij abstracties waarin natuurbeelden centraal staan”, zegt Christian Caujolle, fotografie-historicus.

Hangar verwelkomt trots deze fotograaf van wereldfaam met wie het kunstencentrum een nauwe professionele relatie onderhoudt. Ruud van Empel was al twee keer met een tentoonstelling te gast bij hangar: in 2017, in het kader van de tweede editie van PhotoBrussels Festival (thema: portret), en in 2018 met een soloshow in de frontspace van hangar.

Ruud van Empel Biografie

Ruud van Empel (1958, Breda) studeerde in de jaren 70 aan de Academie voor Beeldende Kunst Sint-Joost in Breda. In de jaren 80 begon hij als designer voor tv-programma’s te werken. In 2006 verwierf Ruud van Empel zijn internationale reputatie op het gebied van fotografische opmaak en collage met zijn reeksen World, Moon en Venus, die hij in New York presenteerde. Sindsdien hield hij wereldwijd tentoonstellingen, onder andere in het FoMu in Antwerpen (BE), het MoPA in San Diego (USA), het Groninger Museum (NL) en het Fotografiska (SE). Na zijn grote soloshow in Hangar heeft Ruud van Empel twee tentoonstellingen gepland in 2020, één in galerie Jackson Fine Art (Atlanta, US) en één in het Vincent van Gogh-huis (Zundert, NL). Hij woont en werkt tegenwoordig in Amsterdam.

Boek

Hangar geeft over deze belangrijke tentoonstelling een monografisch boek uit: “25 years of photo works: 1995 – 2020”. Het vorige boek – “Photoworks 1995 – 2010”, dat in 2011 werd gepubliceerd door Photoworks International BV – is uitverkocht. Het is zeer begeerd als collector’s item. De nieuwe publicatie bevat bijna 400 beelden. Ze illustreert de complexiteit van het werk van Ruud van Empel en de context waarin hij elke reeks heeft gecreëerd. De inleiding in dit nieuwe boek is van de hand van Christian Caujolle.

Vernissage: Donderdag 19 maart 2020