Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

“Dans mon jerdin les fleurs dansent” is een reeks die ik enkele jaren geleden aangevat heb in Bugeat, in de Corrèze, waar mijn moeder beslist heeft te gaan wonen. Het is de eenvoudige, maar zoals vele andere niet altijd gemakkelijke, geschiedenis van een vrouw, van een moeder, van verbanden, van veranderingen, van rouw en van zingeving. Van berusting en van hernieuwing, van herinneringen, van tranen en van glimlachen. Beelden van ginder en teksten van hier. Een geschiedenis. Gisteren vol droefenis. Mooi vandaag – Olivier Cornil.

Voor een fototentoonstelling is Dans mon jardin les fleurs dansent op z’n minst een titel die om opheldering vraagt, maar het is Olivier Cornil die deze gekozen heeft om via tekst en fotografie een autobiografisch verhaal te illustreren.
Esthetisch, zonder “plastische” pretentie, ambachtelijk en traag, zeer ontvankelijk voor het humane als ook voor de poëzie van het detail, wordt zijn fotografische benadering vaak aangevuld met teksten, documenten… In deze beelden van de reeks “Dans mon jardin les fleurs dansent” in de tentoonstelling en in het boek dat deze vergezelt, brengt Olivier Cornil een recent en zeer persoonlijk werk in verband met zijn moeder en met de familiale kring. Gerealiseerd in de Corrèze tussen 2002 en 2018 legt het zich evenveel toe op mensen als op het landschap. Dit werk spreekt over afwezigheid en over de dood en over de omzwervingen in het dagelijks bestaan.

Olivier Cornil werkt zowat overal in België en soms ook elders. Dit laatste was regelmatig het geval tijdens de tournees van de groep Girls in Hawaï waarvan hij lange tijd “visueel lid” was. Hij is afgestudeerd aan de Hogere Kunstschool “Le Septante-cinq” in Brussel. Sindsdien heeft hij heel wat werken tentoongesteld en gepubliceerd. Hierbij mengde hij vaak foto’s en nota’s, zowat halverwege tussen de schroomvallige autobiografie en een genereuze en gevoelige benadering van de documentaire. Zijn werk is vooral ontdekt tijdens fotografieopdrachten of tentoonstellingen in België : biënnale van de Condroz in 2013, Mons 2015 en een architectuuropdracht van de Fédération Bruxelles-Wallonie in dezelfde regio, “Propositions d’artistes” bij Contretype in 2012 in Brussel. Hij heeft talrijke kunstenaarsboeken gepubliceerd en een monografie, Homeland/Vladivostok bij Yellow Now in 2012. Sinds 2017 is hij docent aan Saint-Luc Liège.