Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Portretten van het verenigingsleven rondom de Zuiderzee door Koos Breukel en Sander Troelstra

Ontdek in de tentoonstelling ‘Mooi samen’ niet alleen een fascinerend beeld van het rijke verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee, maar ook de persoonlijke verhalen achter de portretten.

De tentoonstelling is het werk van twee fotografen en een journalist. De fotografen – Koos Breukel en Sander Troelstra – reisden de afgelopen maanden samen rond de voormalige Zuiderzee om hun visie vast te leggen op het verenigingsleven in deze regio. Journalist Thijs Broer beschrijft de soms heel persoonlijke verhalen achter de (groeps)portretten. Waarom worden mensen lid van een vereniging en zetten ze zich hiervoor soms jarenlang in? Hoe verhouden hun persoonlijke verhalen zich tot die van hun vereniging? En wat verbindt de leden van al die oude en nieuwe clubs langs de kusten van de vroegere Zuiderzee?

Mooi samen toont verder filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces. Samen met de portretten geeft het een mooi beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. Waarbij sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities en anderen juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen laten zien.

Over de makers

Koos Breukel (1962) portretteerde onder andere Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, Jan Wolkers, Job Cohen en Lucian Freud. Hij exposeert zijn werk in binnen- en buitenland en maakte eerder de tentoonstelling ‘Voor het oog van Job’ voor het Zuiderzeemuseum.

Sander Troelstra (1976) maakte grote series over onder andere circus Roncalli, Zuid-Afrikaanse zwerfkinderen en de walvisvaart. Hij won de Zilveren Camera, de LensCulture Portrait Award en de Dutch National Portrait Award.

Thijs Broer is sinds 2006 politiek redacteur bij Vrij Nederland. In 2014 verscheen zijn boek ‘Langs de kust. De Nederlanders en de zee’ en in 2007 publiceerde hij met Max van Weezel het boek ‘De Geroepene. Het wonderlijke premierschap van Jan Peter Balkenende’.