Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses – exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden – door bijzondere kunstenaars. Na inspirerende masterclasses van onder andere fotograaf Peter Lindbergh, fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf, choreograaf Conny Janssen, architect Rem Koolhaas en fashion artists Viktor&Rolf, is het op donderdag 13 december de beurt aan de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Ter gelegenheid van zijn tentoonstelling ‘Surf Tribe’ geeft hij een masterclass in het Auditorium van de Kunsthal.

Tijdens de masterclass gaat Stephan Vanfleteren in op zijn kunstenaarspraktijk, oeuvre en inspiraties. Ook zijn aanpak en de mogelijkheden om werk te presenteren en fotografie ‘naar het publiek’ te brengen, komen aan bod.De voertaal van de masterclass is Nederlands.

STEPHAN VANFLETEREN
Stephan Vanfleteren (1969) studeerde fotografie aan het Sint-Lukas in Brussel. Naast zijn eigen projecten werkte hij tot 2009 als freelance fotograaf voor de Belgische krant De Morgen en andere internationale media. Vanfleteren is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. In Vanfleterens autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert, luistert, mijmert en schrijft over de wereld om hem heen. Zijn werk is veelvuldig bekroond met onder andere de European Fuji Award, de Nationale Portretprijs in Nederland en de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie WestVlaanderen. In 2013 won Vanfleteren voor de zesde keer een World Press Photo Award voor zijn reeks ‘People of Mercy’ in de categorie ‘Staged Portraits’.

SURF TRIBE

Stephan Vanfleteren legt in zijn recente project ‘Surf Tribe’ een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Hij kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van ‘onderdanen van de machtige Surf Tribe’ die de natuur als enige meester heeft. Geen actiefoto’s op azuurblauwe golven in deze fotoserie, maar serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl. In de tentoonstelling ‘Surf Tribe’ in de Kunsthal zijn ruim zeventig portretten uit deze serie te zien.

PROGRAMMA DONDERDAG 13 DECEMBER
10:30-11:00 Inloop
11:00-13:00 Masterclass Stephan Vanfleteren in het Auditorium
Vanaf 13:00 Na de Masterclass is er gelegenheid de tentoonstelling ‘Surf Tribe’ te bezoeken
AANMELDEN STUDENTEN
De kosten voor deelname aan de Masterclass zijn €7,50, inclusief bezoek aan de tentoonstelling ‘Surf Tribe’. Inschrijven via www.kunsthal.nl