Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Tussen 1987 en 1996 maakt Daniel Brunemer (1955) portretten, tevens naakten in quasi identieke poses, tegen eenzelfde achtergrond, vanuit hetzelfde gezichtspunt, op gelijke afstand tot de lens, telkens in daglicht.

Over één van deze portretten schrijft recensent Johan De Vos: ‘Blote meisjes met een bleke huid zijn bloter dan de blote meisjes met een donkere huid. Dit meisje weet het en ze kijkt naar de fotograaf. De achtergrond bestaat uit gekreukt karton. Niets is zacht in deze foto. De fotograaf heeft het dit meisje niet gemakkelijk gemaakt. Er is een spanning, er is koud licht, er is twijfel. Maar ook de kijker wordt niet gerust gesteld. Het beeld bergt een mysterie.

Daniël Brunemer is de fotograaf en het meisje heet Paula. Bij een portret verwijst men soms enkel naar de voornaam. Dat gebeurt bij koningen en prinsen, maar ook bij modellen en animeermeisjes. Enerzijds kunnen we deze vrouw in al haar naaktheid aanschouwen en anderzijds is dit een gesloten en geheimzinnige foto. Daniël Brunemer kan als fotograaf het ordinaire een indringende allure geven. Met ordinair bedoel ik niet “gewoon”, maar “plat”, “ontdaan van goede smaak”, “vulgair” zelfs. Daniël Brunemer maakte op die manier bijvoorbeeld ook pornografische foto’s die op een vulgaire manier aandoenlijk mooi zijn.’

Over deze serie zegt de fotograaf zelf: ‘Ce sont des portraits, mais aussi des nus sans érotisme. Ce sont des nus, mais aussi des portraits mystérieux et vide de sens.’

De invloed van tijd op de fotografische beeldvorming als tegenpool voor het traditionele stilstaand beeld heeft Maarten Marchau steeds geboeid en is een dikwijls terugkomend element in zijn werk. Het zichtbaar maken van wat er niet echt is, het moment gespreid over een langere tijdspanne, fragmenten samengebracht tot een parcours dat het object in de tijd aflegt. Daarbij aansluitend werkt hij ook rond de afwezigheid van een subject in de scene wat het gevoel van een ontbrekende aanwezigheid opwekt, een niet-aanwezigheid dus.

Hij regisseert zijn beelden. … Hij kiest bijvoorbeeld heel bewust voor het gebruik van sequenties om een verhalende dimensie aan zijn werk toe te voegen. En die sequenties blijken ook echt goed te werken.” – Sofie Crabbé. De fotograaf speelt de rol van choreograaf. Hij stuurt de interactie met het model, grijpt al dan niet in en bepaalt zo het uiteindelijk hoe het beeld aan ons zal verschijnen.