Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.
Voor zijn droomproject Museum of Humanity portretteerde de documentairefotograaf wereldwijd duizenden mensen.

De afgelopen jaren portretteerde Ruben Timman talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. Inmiddels is er een fotoboek en staan er grote plannen op stapel. Welk verhaal wil hij vertellen en hoe is het hem gelukt zijn droom te vertalen naar een daadwerkelijk project?

Museum of Humanity

Elk mens is het waard om waardig in beeld te worden gebracht. Dat is het idee achterMuseum of Humanity, een project opgezet door documentairefotograaf Ruben Timman. Het begon in 2001 met een bijzondere droom waarin Ruben het ‘Museum der Mensheid’ bezocht en werd rondgeleid door Kofi Annan. Tijdens deze tour deed hij in zijn droom een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zijn bedekt met stof, het glas is gebroken en het is er donker.

De droom liet hem niet meer los en hij besloot de droom werkelijkheid te maken. Inmiddels heeft hij wereldwijd duizenden mensen geportretteerd, steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk. Hij bezoekt gebieden die door oorlog of rampen getroffen zijn om de bewoners vast te leggen met als doel de mensheid tonen hoe mooi de mens is. Begin 2018 is Stichting Museum of Humanity opgericht om bewustwording te creëren over de schoonheid en waardigheid van de mens door exposities te organiseren waarin portretten van over de hele wereld worden getoond. Tot eind 2018 heeft Museum of Humanity een pop-up expositie op het Hembrugterrein in Zaandam. Inmiddels is er ook een fotoboek, dat tijdens deze avond officieel wordt gelanceerd.

Ruben Timman

Na een jaar ontwikkelingswerk als verpleegkundige in een Cambodjaans vluchtelingenkamp, besluit Ruben Timman de kunstacademie te volgen, die hij cum laude afrondt. Hierna reist hij als fotograaf de halve wereld over om leed en onrecht in beeld te brengen. Sinds 1999 werkt hij als freelance fotograaf aan verschillende producties met zijn bedrijf NoWords voor bedrijven en organisaties. Zo maakt hij reportages en portretten voor magazines, illustreert boeken en campagnes en als het even kan werkt hij aan ideële projecten. Ruben werkt vanuit zijn studio of op locatie aan persoonlijke projecten, documentaire fotografie, (reis)reportages en portretten.