Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Margi Geerlinks fotografeerde de moeder van Hugo Borst die aan Alzheimer leed. Dat roept veel herkenning en emotie op.

Sommige foto’s hoef je maar één keer te zien of ze staan voor altijd op je netvlies gebrand. Dat geldt voor de ontroerende foto’s die Margi Geerlinks de afgelopen jaren maakte van de dementerende moeder van Hugo Borst. Onder de titel Ma presenteren we een prachtige selectie. ‘Het werk sluit mooi aan bij de tentoonstelling Familie die tegelijkertijd is te zien. Dementie, mantelzorg en afscheid, het zijn allemaal thema’s waar veel van ons mee te maken krijgen’, zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling opent op de Dag van de Mantelzorger.

Jij bent toch familie?
Margi Geerlinks volgde Joke Borst die in augustus 2018 overleed, ongeveer tien jaar. Ze legde vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis en wat dementie voor moeder en zoon betekent.

Grapjes
Margi Geerlinks: ‘We kregen een nauwe band en maakten vaak grapjes over het leven. Joke voelde zich vertrouwd bij mij. Jij bent toch familie, zei ze vaak?’

Boeken
Twee van de foto’s die nu in het museum hangen, sieren het omslag van de succesvolle boeken Ma en Ach moedertje, waarin zoon en mantelzorger Hugo Borst liefdevol en soms ook grappig schrijft over zijn moeders aftakelende geest.

Margi Geerlinks (Kampen, 1970) woont en werkt in Rotterdam en Schiedam. Ze houdt zich sinds 1997 bezig met het thema van de eeuwige jeugd en het verouderingsproces. Haar werk gaat bijna altijd over mensen. Hoe ze zijn of hoe ze zouden kúnnen zijn dankzij haar digitale manipulatie. Haar werk hangt geregeld op prestigieuze (inter)nationale kunstbeurzen en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian. Particulieren en musea, waaronder Museum Voorlinden, kochten haar werk aan.