Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Manfred Jade – face to face

De tentoonstelling Face to Face van de fotograaf Manfred Jade brengt een selectie portretten samen die in een tijdsbestek van een twintigtal jaren gerealiseerd werden in diverse landen van de wereld (België, Cuba, Frankrijk, Vietnam). Deze fotografische portretten in zwart-wit stellen jonge mensen voor, mannen en vrouwen, in eenzelfde leeftijdscategorie, die van 15 – 25 jaar, die men de “mooie leeftijd” noemt, dat midden tussen alle mogelijkheden.

Vanuit technisch standpunt zijn deze portretten gerealiseerd volgens eenzelfde werkmethode. Ze zijn alle rigoureus in beeld gebracht zoals voor een identiteitsfoto : strikte frontaliteit, neutrale achtergrond, gelijkaardige belichting, strakke blik van de gefotografeerden, hiëratische uitdrukking van het gelaat. Geen enkele koelheid nochtans in deze portretten die de serie Face to Face vormen en afgedrukt zijn op werkelijke grootte. Maar wel de uitdrukking van een zuiverheid en een genade die hun leeftijd hun verleent.

Zijn terugkerende opnametechniek heeft paradoxaal genoeg de gave om de morfologische verschillen eigen aan elk van de personen te versterken. Meer dan ooit toont het menselijke gelaat zich aan ons in zijn ongelooflijke en oneindige aantal. Op de wijze van de geschilderde “Fayoum portretten” uit het oude Romeinse Egypte fixeren de door Manfred Jade gefotografeerde gezichten de toeschouwer door hun vreemde immobiliteit. Hun doordringende gezichten noden tot een van de meest naakte confrontaties die geen enkel antwoord met zich meebrengt. Zij verwijzen ons eerder naar de breekbaarheid van onze condition humaine en naar het onpeilbare mysterie dat zich achter elk van deze figuren verschuilt.

Manfred Jade is een Duitse fotograaf. Hij werd geboren in Dusseldorf en woont in Brussel. Aanvankelijk werkte hij als modefotograaf om vervolgens kunst en fotografie te studeren aan de Kunstakademie in Dusseldorf en het EnsAD in Parijs. Manfred Jade heeft in diverse landen van de wereld gewoond en gefotografeerd.