Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Voor de fototentoonstelling ‘Devils & Angels, Ritual Feasts in Europe’ reisde Friso Spoelstra door Europa op zoek naar rituele feesten.

In totaal heeft hij veertien jaar gewerkt aan het verzamelen van beelden van deze gevarieerde bijeenkomsten. Dit heeft hij gefotografeerd en gefilmd in 15 verschillende Europese landen. Een volledige selectie van zijn beelden is samengesteld in het gelijknamige boek, uitgegeven door Lecturis.

Maar deze foto’s en films gaan over meer dan de feesten alleen.
In ons eigen Europa bevinden zich parallelle werelden die terug gaan in de tijd, die uitstijgen boven de gezamenlijke politiek van Brussel en de werkelijkheid waarin we leven. Onder de oppervlakte van een wereld vol van razendsnelle verbindingen en digitale media trachten enkele geïsoleerde dorpen en gehuchten hun identiteit te bewaren.

Devils & Angels brengt verhalen samen die de unieke individualiteit van deze Europese gemeenschappen laat zien, evenals verrassende overeenkomsten. Daarin laat deze tentoonstelling verbinding zien tussen verschillende culturen over het hele continent.

De oorsprong van deze feesten gaat ver terug, waarschijnlijk zijn dit erfenissen uit voor-Christelijke en pre-Islamitische tijden. Steeds is er een zelfde patroon te ontdekken: de vernieuwing van het leven, de vruchtbaarheid, ons pact met de dieren en de band met de natuur, van wie we steeds meer vervreemd raken. En altijd speelt het zich af op afgelegen, geïsoleerde plekken in Europa, hoog in de bergen, op eilanden, of in ooit ondoordringbare bossen gelegen. Hoe onze voorouders leefden, dachten en deden dragen wij klaarblijkelijk ergens nog altijd met ons mee. Het zit in de bedrading van ons menselijk brein, aangelegd in de prehistorie.

Opening : 30 November Friso Spoelstra zal aanwezig zijn op de feestelijke opening van Devils & Angels op Vrijdag, 30 November om 18:00 uur.