Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

DE MIX | NEDERLANDSE FOTOGRAFEN TOEN & NU

Na twee jaar komt het fotoproject De Mix naar huis. De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien is geweest. Daarin lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door een fotograaf uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dat leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen. In De Mix geven de hedendaagse fotografen een nieuwe en persoonlijke visie op de collectie van het Fotomuseum. Vanaf 15 september zijn alle vier de fotoseries voor het eerst bij elkaar te zien in het Nederlands Fotomuseum.

De Mix ging van start met de serie De Koe, waarin de veranderende wereld van de Nederlandse koe centraal staat. Historische foto’s van Cas Oorthuys (1908-1975) en recent werk van Hans van der Meer (1955) laten zien dat het Nederlands landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd. De Koe is in samenwerking met het Fries Museum tot stand gekomen en was daar van 1 oktober tot en met 1 december 2016 te zien. Lees meer

In de tweede presentatie Missie staat het fotowerk van antropoloog en amateurfotograaf Paul Julien (1901-2001) centraal. Julien reisde veelvuldig naar Afrika voor antropologisch onderzoek en maakte ter plekke vaak gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen. In deze presentatie reageerde Andrea Stultiens (1974) op foto’s die Julien tijdens zijn reizen door Liberia (1932) en Sudan (1933 & 1947) heeft gemaakt.

In Schiphol Slumberland wordt het werk van Frits J. Rotgans (1912–1978) van Schiphol uit de jaren zestig en zeventig getoond naast nieuw werk van Jannes Linders (1955) waarin een zeer specifiek Schiphol in 2017 centraal staat. De beide series tonen twee radicaal verschillende werelden en visies op een en dezelfde herkenbare locatie luchthaven Schiphol. Schiphol Slumberland is in samenwerking met het Nationaal Militair Museum tot stand gekomen en was daar van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien. Lees meer

In De Boswachter portretteerde het fotografenduo Blommers / Schumm (1969) negentien boswachters in de natuurgebieden rondom Egmond. Ze lieten zich hierbij inspireren door de vroeg 20-eeuwse natuurfotografie van Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur op weergaloze wijze in beeld bracht.