Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Over zijn Nederland van systeemplafonds, sexhuizen en stekeltjeshaar.

Het werk van Jan Dirk van der Burg, vaak humoristisch en scherp, vangt de Nederlander en de Nederlandse samenleving in beeld. Een inspraakavond in zalencentrum Concordia in Katwijk, een schaaktoernooi in Wijk aan Zee of het hondenpoepbeleid in Purmerend; hij ziet de schoonheid van het alledaagse. In real life, bijvoorbeeld voor de Volkskrantmagazine-rubriek #Heerlijk Genieten en voor De Correspondent, maar ook online vanachter zijn laptop.

Momenteel mag hij zichzelf twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse fotografie noemen. Tijd voor een tussenevaluatie; hoe bevalt de verworven status van Fotograaf des Vaderlands hem? In gesprek over zijn fascinatie voor menselijkheid, voortuinenverkiezingen en de beeldtsunami waar we anno 2019 in leven.

Het bekendste werk van Jan Dirk van der Burg is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Daarnaast bundelde hij ongevraagd de 10 opmerkelijkste Twitteraccounts van Nederland in de Tweebundelbox (2016) en maakt hij met Marcel van Roosmalen de serie ‘Nederland onder het Systeemplafond’ voor De Correspondent. Alsof dat nog niet genoeg is reist hij het hele land door voor zijn wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine én maakte hij afgelopen zomer voor het eerst een theatervoorstelling over zijn werk en de online beeldcultuur – ZIE JE NIET VAAK uw favoriete fotoshow – die te zien was op De Parade.

Nu er online een overdaad aan foto’s te vinden is, kiest hij steeds vaker voor een curerende rol en is hij continu op zoek naar foto’s om te categoriseren. Zo ontstonden prachtige reeksen als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming. Hoe is zijn fotografen praktijk veranderd de afgelopen jaren? En waar komt zijn scherpe blik vandaan waardoor hij ziet wat anderen vaak niet zien?

Jan Dirk is al jaren Pandist, de geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder. Hij woont en werkt in Amsterdam.