Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Je beseft je vast niet hoeveel je aan je nationaliteit te danken hebt. Het Nederlanderschap geeft je toegang tot werk, trouwen en een sociaal vangnet als het een keer wat minder goed gaat. Met je paspoort kun je de hele wereld over reizen zonder gedoe. Voor jou is je nationaliteit vanzelfsprekend.

Maar wat betekent het voor iemand om geen nationaliteit te hebben?

Dit geldt voor een steeds grotere groep mensen in Nederland. Ze zijn staatloos. Mensen worden staatloos geboren omdat ze behoren tot een groep die in hun land van herkomst wordt gediscrimineerd. Ook kunnen mensen hun nationaliteit verliezen door gebrekkige wetgeving of door het uiteenvallen van staten. Door ons bureaucratisch systeem vallen ze ook in Nederland tussen wal en schip. Dit geldt zelfs voor hun kinderen die hier geboren worden.

Vooral voor staatlozen zonder verblijfsvergunning is de situatie in Nederland uiterst problematisch. Zij mogen geen bankrekening openen, kunnen geen verzekering afsluiten en kunnen niet werken. Iedereen weet: ze kunnen geen kant op. Maar toch moeten ze weg. En ze zouden zich maar wat graag nuttig maken in dit land.

Tijdens de Dag van de Nationaliteit staan we stil bij wat nationaliteit betekent, en wat het betekent om geen nationaliteit te hebben. Dit doen we tijdens een avond vol spoken word, muziek en fotografie. De ideale kans om in contact te komen met staatlozen en hun verhalen.

Op het podium fotografe Anoek Steketee (NL), die vertelt over haar serie State of Being , en wat haar project teweeg heeft gebracht. Ook komen een aantal staatlozen hun verhaal vertellen; hoe zijn zij in deze situatie terecht gekomen en wat betekend dat voor hun leven? Live muziek wordt verzorgd door Dreaming of Syria, en we hebben nog een aantal verassingen in petto. Houd deze website en het Facebook event in de gaten voor updates!

De Dag van de Nationaliteit behoort bij de randprogrammering van de tentoonstelling Who’s is Control? en is in aanvulling op de presentatie van de serie State of Being van Anoek Steketee (NL), die vanaf 27 mei is te zien op het Domplein, Utrecht.

Anoek Steketee

Anoek Steketee (Hoorn, 1974) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ze staat bekend om haar persoonlijke werk waaronder Frontstage (2006), Dream City (2011) en het transmediale project Love Radio (2014) dat ze in samenwerking maakte met schrijvers/filmmakers Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen. Haar werk is te zien geweest op diverse festivals en musea in binnen- en buitenland. In 2018 exposeerde ze met ‘Staatloos’ in het Rijksmuseum, een project dat ze in het kader van “document Nederland’ in opdracht van het Rijks maakte.

Meld je gratis aan voor de tickets (0 EU) via deze link van Tivoli Vredenburg