Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Chris Marker – memories of the future

Schrijver, rebel, fotograaf, uitgever, globetrotter, regisseur, videomaker, activist, techniekenpionier, historicus, archivaris, musicus, informaticus en kattenliefhebber (!); Chris Marker tastte de grenzen af tussen kunstdisciplines en sociale werelden, onvermoeibaar op zoek naar de impact van verhalen en beelden op onze visuele cultuur en – meer algemeen – ons collectieve geheugen. Filmmaker Alain Resnais omschreef Chris Marker graag als “de man die de 20e eeuw belichaamt”.

Chris Marker was werkelijk van alle markten thuis. Hij wordt wel eens “de beroemdste onbekende cineast” genoemd, en blijft een voorbeeldfiguur voor tal van schrijvers, regisseurs en artiesten van vandaag en morgen. De gesloten en ondoorgrondelijke Chris Marker omringde zich met beroemde artiesten en intellectuelen, van Costa-Gavras tot Simone Signoret. Internationaal bekende regisseurs als Terry Gilliam en wereldsterren als David Bowie (om slechts de beroemdsten te noemen) lieten zich door La Jetée, Markers cultfilm uit 1962, inspireren.

Marker leverde dan ook talloze getuigenissen af met zijn beelden en teksten, waarin hij de nieuwste technologieën intuïtief aanwendde. Hij bracht een gelaagde, vergankelijke visuele wereld tot leven, zoals het internet vandaag onze wereld in beeld brengt.

De tentoonstelling Chris Marker – Memories of the Future schetst im een caleidoscopische tentoonstelling een beknopt beeld van zijn leven en gaat dieper in op verschillende thema’s. Vooral de diversiteit in zijn oeuvre en de banden tussen verschillende creatievormen komen aan bod, zonder de zijsporen die Marker verkende te vergeten, evenmin als de tijdssprongen, zo eigen aan zijn oeuvre.

Chris Marker, de man van de 21e eeuw

Chris Marker (1921-2012) was een van de meest productieve en vooruitstrevende kunstenaars van de 20e eeuw. De talloze teksten, tekeningen, foto’s, collages, films, tv-programma’s, video’s en multimedia-installaties die hij maakte tussen 1940 en 2012 getuigen van zijn onlesbare dorst naar kennis die destijds zo eigen was aan de westerse cultuur. Als onvermoeibare globetrotter wilde Marker de wereld en zijn bewoners doorgronden, en was hij getuige van de sleutelmomenten van zijn tijd. In mei ’68 kwam het politiek engagement in zijn oeuvre aan de oppervlakte. Hij trok op met bekende tijdgenoten als Jean Cocteau, André Malraux, Alain Resnais, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Simone Signoret, Yves Montand, Roberto Matta, Andrej Tarkovski, Aki Kurosawa, en genoot innig van ontmoetingen met mensen en dieren (vooral katten), die overal in zijn wereld op een ludieke of ontroerende manier opdoken.

Meer informatie over de expositie, de films en het werk van Marker die getoond worden en workshops, via: https://www.bozar.be/nl/activities/133657-chris-marker