Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Kunstenaar/fotograaf Carla van de Puttelaar combineert in haar Ophelia-serie liefde, leven en dood op een theatrale manier. Ze fotografeert vooral vrouwen, soms in combinatie met bloemen. Van de Puttelaar maakt portretten in opdracht en op eigen initiatief, maar werd vooral bekend door haar vrije werk over het vrouwelijk lichaam. Dit kenmerkt zich door een vervreemdende sensualiteit. Ze vindt haar inspiratie in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw, in oude portretfotografie en in de Japanse prentkunst van bijvoorbeeld Utamaro.

Hamlets geliefde
Ophelia was de tragische geliefde uit Shakespeares Hamlet die verdronk nadat ze uit een wilg in een beek was gevallen. Ze werd drijvend tussen de bloemen gevonden. Zelf zegt Van de Puttelaar hierover: “Ophelia heeft kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd en het legendarische schilderij van John Everett Millais heeft dit nog meer versterkt. Het thema heeft sensuele, theatrale en kwetsbare componenten in zich die aansluiten bij mijn werk”.

De Ophelia-serie is een derde in een reeks van hommages aan belangrijke inspiratiebronnen. Eerder maakte ze series fotowerken geïnspireerd op Lucas Cranach de Oude (1472 – 1553) en op Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) die in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland te zien zijn geweest.

Op de tentoonstelling is veel nieuw werk te zien: grote fotowerken waarin het Ophelia-thema de hoofdrol speelt. Onder de kunstwerken bevindt zich een enorm tulpenbed van bijna vier meter breed. Wellicht het grootst bekende fotowerk met tulpen. Het sluit daarmee prachtig aan op het thema van het museum.

Daglicht
Carla van de Puttelaar is geboren in 1967 in Zaandam. Zij studeerde van 1991 tot 1996 aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar eindexamenwerk won zij de Esther Kroon-prijs. In 2002 won zij een basisprijs als genomineerde voor de Prix de Rome. Alle foto’s ontstaan bij daglicht. Naast fotograaf is ze ook kunsthistoricus en curator van tentoonstellingen.