Loading Events
  • This event has passed.

Op 9 september opent in de Grote Kerk in Breda de tentoonstelling “China Imagined”. Dit overzicht van hedendaagse fotografie in China toont de tegenstellingen en diversiteit van vandaag de dag in de Volksrepubliek. In deze corona-crisis voelen de curatoren Ruben Lundgren (NL) en He Yining (CH) meer dan ooit de urgentie om een kloof te dichten tussen de westerse en Chinese maatschappij. Van de gewaagde en intieme portretten van Luo Yang’s “Girls” tot de prachtige fotoboeken van uitgever Jiazazhi. “China Imagined” presenteert meer dan 20 projecten die zijn gemaakt door Chinese en buitenlandse fotografen, kunstenaars en archivarissen. De tentoonstelling is de grootste overzichtstentoonstelling van Chinese fotografie in Nederland en maakt deel uit van BredaPhoto Festival 2020.

image
“100000 people wearing masks” Coca, 2020

Gemak dient de mens
Nergens ter wereld worden wetenschap en technologie zo intensief gebruikt als in China om het dagelijkse leven makkelijker te maken. Betalen via WeChat, een deeleconomie die via apps geconsumeerd wordt en kunstmatige intelligentie, hebben gezorgd voor een groeiende middenklasse en een bloeiende economie. Deze nieuwe realiteit kent echter ook een keerzijde zoals privacy schendingen en verscherpt toezicht vanuit de overheid. En terwijl het gemak toeneemt, verslechtert tegelijkertijd de kwaliteit van de leefomgeving ondanks de investeringen in de productie van duurzame energie. In tijden van polarisatie lijkt het lastiger te accepteren dat voor- en achteruitgang soms naast elkaar bestaan.

Complexe Chinese realiteit zelf ervaren
De tentoonstelling “China Imagined” geeft een kijkje in de hedendaagse Chinese fotografie en de tegenstellingen en diversiteit van vandaag de dag in de Volksrepubliek. “China Imagined” wil het verbeeldingsvermogen vergroten over hoe wij in het westen denken over China. Binnen de tentoonstelling is afgestapt van een traditioneel onderwerp. Het publiek moet de fotografische werken zelf ontcijferen. Hierdoor word de complexe en diepgaande Chinese realiteit ervaren.

Overzicht van deelnemende kunstenaars
Hua Weicheng (CN), Kurt Tong (UK), Xu Guanyu (CN), Zeng Xianfang (CN), Wu Yongfu (CN), Daniel Traub (US), Thomas Sauvin (FR), Chen Zhe (CN), Feng Li (CN), Xu Xiaoxiao (CN/NL), Luo Yang (CN), Wu Guoyong (CN), Guo Yingguang (CN), Liu Tao (CN), Zhang Wenxin (CN), Leslie Zhang (CN), Lyu Geer (CN), Zhang Kechun (CN), Pixy Liao (CN). Ren Hang (CN), Coca (CN), Chen Ronghui (CN), Jiazazhi Press (CN)

Over de curatoren
He Yining (b. 1986, China)
He Yining studeerde aan het London College of Communication en werkt al meer dan tien jaar als auteur en curator op het gebied van de fotografie en de beeldende kunst. Zij is daarbij vooral gefocust op de manier waarop fotografie de grenzen van de beeldende kunst kan overschrijden. Dat doet ze door vragen te stellen over hedendaagse, historische en maatschappelijk relevante kwesties. Tentoonstellingen door haar gecureerd zijn, waren te zien in musea en galeries in China en Europa. Zeer succesvol waren “Photography in the British Classroom”(2016), “The Port and the Image”(2017) en “Abode of Anamneis”(2019).
Voor meer informatie: www.heyining.com

Ruben Lundgren (b.1983, the Netherlands)
Ruben Lundgren woont en werkt in Beijing. In 2005 studeerde hij af aan de HKU in Utrecht en verhuisde al snel naar China waar hij zijn Master behaalde aan de Central Academy of Fine Arts. Hij maakte naam binnen het fotografen duo WassinkLundgren met publicaties als “Empty Bottles” (2007) en “Tokyo Tokyo” (2010). In 2013 presenteerde FOAM een overzicht van hun werk. Lundgren werkt nu als fotograaf voor de De Volkskrant en als onafhankelijk curator voor Chinese fotografie. Samen met Martin Parr stelde hij “The Chinese Photobook” (2015) samen en met Timothy Prus publiceerde hij “MeNu” (2018) – een smakelijke collectie van Chinese gebruiksfotografie.
Meer information: www.rubenlundgren.com

Meer informatie over de fotografen

Share This Story, Choose Your Platform!