Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

André de Jong (1945) keert terug bij The Merchant House met nieuw werk in combinatie met zijn performatieve fotografie. Zijn tentoonstelling bestaat uit twee delen, opgezet rondom de serie St. Sebastiaan uit 2017, en laat vooral zijn complexe thema’s en werkmethodes zien.

Media-theoreticus Arjen Mulder noemt André de Jong, in zijn essay in het literaire tijdschrift De Gids, de belangrijkste hedendaagse tekenaar. De “lichamelijke kracht” van diens “organische lijnen” zet hij af tegen de lijnen in het werk van Piet Mondriaan en Paul Klee. Al meer dan vijf decennia verkent De Jong met zijn meesterlijke oeuvre de grenzen van de tekenkunst. Daarnaast is hij ook performer, fotograaf, beeldhouwer en conceptueel landschapskunstenaar. In zijn atelier in Friesland en het erf eromheen zijn leven en kunst op natuurlijke wijze verstrengeld: “Ik doe een performance, leg foto’s op de tafel, of ik ga naar buiten en verzamel wat hoefblad… Het tekenen zelf is een onderdeel van het proces”.

De tentoonstelling laat zien dat De Jong bezig is met een levenslang onderzoek naar de in de kunst zo fundamentele notie van de openbaring. Deze hangt samen met de onthullende werkwijze die hij toepast. De Jong begint zijn werk altijd met kleinere tekeningen en foto’s van in scène gezette performatieve handelingen. Voor de tentoonstelling heeft hij een aantal vroege privéfoto’s opnieuw gecombineerd en ingelijst om ze te laten zien in combinatie met zijn radicaal nieuwe reeks St. Sebastiaan. De potlood-dunne, nauwelijks bestaande houtskoolfiguren tonen met overmacht de overbekende – maar grimmig naakte – heilige martelaar, wat een dubbelzinnig en pijnlijk verontrustend gevoel oproept. En toch roept die verschijning in gebroken lijnen en elkaar overlappende vlakken ook de tijdloze verrukkingen op van het lichaam in actie, op een sensuele manier verbonden met de natuur. De beelden lopen over van de mogelijke onthullingen – openbaringen misschien zelfs – en verbinden de toeschouwer en de kunstenaar in een nauwe relatie waarin betekenissen zich voortdurend ontvouwen.