Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Sandrine Elberg (1978), is een Franse fotografe afgestudeerd aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs, waarvan het werk geïnspireerd is door de verbeelding van de kosmos en zijn afstandelijke, stille en donkere interstellaire planeten.

Vanuit deze fascinatie gebruikt de kunstenaar de bronnen van de donkere kamer en zilverzouten om beelden te maken, die de grenzen en essentie van analoge fotografie verkennen. Vanaf de eerste ongelukjes en testjes in de fragmentarische fotoreconstructies van werelden, bieden de foto’s van Sandrine Elberg projecties, die onze inbeeldingsvermogen en onze speculatie activeren, waarbij ook vraagtekens reizen omtrent de technische realiteit van de fotografie.

Net als de beroemde verhalen van Jules Verne’s “Reis naar het middelpunt van de aarde” en “Van de aarde naar de maan”, beiden inspiratiebronnen voor de kunstenaar, combineren haar beelden de hedendaagse verontrusting over de mogelijkheid van een verwoesting van de aarde als gevolg van menselijke handelen met de weergave van droomachtige ruimtes, met die van afgelegen gebieden in de ruimte-tijd.

Zoals Julien Verhaeghe zei, “er is (…) op de foto’s van Sandrine Elberg, een ambivalentie voelbaar, een uitnodiging voor de dissociatie tussen realiteit en fictie, een kans op fouten, en op het niet-passen tussen het ‘Hier’ en het ‘Elders’. Dissociatie is bijzonder opmerkelijk omdat in het afdrukprocédé een volledige match met betrekking tot wat wordt gefotografeerd vereist is, terwijl in dit geval verschillende patronen ontstaan van werelden waarvan we onzeker zijn over hoe deze eruit zien.